luni, 27 iunie 2011

Un sfert din hackerii americani lucreaza pentru FBI

0 comentarii
 
Iata ca motanul Tom si soricelul Jerry se pot intelege. Cel putin atunci cand rolul lui Tom este jucat de autoritatile federale din SUA, iar cel al lui Jerry de infractorii cibernetici. Concluzia vine ca urmare a unui raport publicat de Guardian, potrivit caruia aproape un sfert dintre hackerii din SUA sunt informatorii FBI.
Infractorii cibernetici ajung sa lucreze pentru FBI in clipa in care sunt prinsi si amenintati cu inchisoarea pe termen lung. Agentii federali le ofera posibilitatea de a scapa de gratii in schimbul furnizarii unor informatii secrete.
Majoritatea hacker-ilor prefera astfel sa isi pastreze libertatea si sa isi puna abilitatile in slujba FBI-ului.
Articolul din publicatia Guardian a aparut in contextul in care problema hacking-ului a devenit tot mai delicata, tot mai multe companii fiind afectate de acest flagel. De exemplu, in aprilie, Sony PlayStation Network, Qriocity si Online Entertainment au fost sparte, iar informatiile personale a peste 100 de milioane de useri au fost expuse.
Celebrul grup Anonymous si-a concentrat recent eforturile pe Iran si a reusit sa dea publicitatii e-mail-uri ale oficialilor guvernamentali. Google a fost fortat sa anunte caadresele de e-mail personale ale unor oficiali guvernamentali de top au fost tinta unor atacuri de tip phishing.
Toate aceste actiuni au facut ca monitorizarea si prinderea hackerilor sa devina un obiectiv prioritar pentru agentiile guvernamentale. Ziaristii britanici au relevat chiar existenta unor burse in care hackerii fac schimb de informatii personale furate. Specialistii FBI au inceput sa caute pe forumuri si alte tipuri de comunitati online pentru a-i prinde pe infractori.
Una dintre cele mai mari provocari ale FBI este cea a gruparilor anarhiste ale asa-numitilor "hacktivists", care au lansat atacuri asupra unor tinte care tin de securitatea nationala a SUA. Ultimul exemplu este cel al Lulz Security, care a lansat un atac chiar asupra unei divizii a FBI, InfraGard. Atacul a fost un protest fata de decizia Pentagonului de a considera ca atacurile cibernetice venite din strainatate sunt niste acte de razboi.
Ideea ca hackerii ar putea trece de partea legii nu este deloc ceva nou. In 1995, Kevin Mitnick, unul dintre cei mai cunoscuti hackeri, a fost arestat pentru activitati infractionale in mediul online. Dupa eliberarea sa, in 2002, a devenit consultant pe probleme de securitate, luptand chiar impotriva celor care intreprind activitati de genul celor facute de el in trecut.
Intr-un interviu acordat Cnet, in 2009, Mitnick i-a avertizat pe hackerii din intreaga lume, spunand ca ar trebui sa-si concentreze eforturile pe activitati constructive. "Nu-mi calcati pe urme. Cu siguranta, exista alte drumuri si alte moduri in care oamenii pot sa se autoeduce in legatura cu hacking-ul si securitatea pe internet. Astazi exista o piata uriasa", a declarat acesta. Mitnick i-a sfatuit pe hackeri sa nu incalce legea si sa nu lezeze interesele altor oameni sau companii pentru ca nu este ceva moral.

Leave a Reply