marți, 28 iunie 2011

Sistemele electronice ale masinilor moderne pot fi sparte de hackeri

0 comentarii
 

Masinile moderne folosesc computere de bord sau unitati electronice de control (ECU) pentru a controla mai toate functiile. Ar putea fi ele vulnerabile la atacurile unor hackeri? Ar putea cineva sa-ti controleze franele, opreasca motorul, folosind un cod malitios injectat in sistemul electronic al masinii tale?
Raspunsul este: DA!
Pentru calculatoare, problema virusilor si a atacurilor este deja comuna, insa a inceput sa fie studiata si pentru autovehicule, deoarece retelele de calculatoare folosite de acestea devin la fel de importante, ca franele sau motorul, iar companiile auto doresc sa aduca internetul “pe 4 roti”.
 
Cercetatori de la Universitatile din California si Washington au petrecut ultimii doi ani cautand bresele de securitate din sistemele electronice ale autovehiculelor moderne precum si metode de a le exploata. Acestia afirma ca au descoperit foarte multe posibilitati pe care un hacker le poate folosi pentru a controla sistemele electronice, incepand cu porturile Bluetooth si retelele de telefonie mobila si terminand cu sistemele de diagnosticare prezente in atelierele de reparatii.
 
O posibila cale de a prelua controlul ECU este sistemul audio al maşinii. Adaugand un cod malitios unui fisier muzical scris pe un CD, o melodie este transformata intr-un Troian. Atunci cand melodia este redata, se altereaza softul sistemului audio, dand posibilitatea atacatorilor sa preia controlul ECU. Acest tip de atac poate fi raspandit prin intermediul retelelor de tip file sharing.
 
Intr-un alt studiu, cercetatorii au descris mai multe experimente prin care au reuşit sa opreasca motorul, sa blocheze usile si sa modifice indicatiile vitezometrului unor autovehicule de ultima generatie.
 
Lucrurile devin din ce in ce mai complicate cand apare un calculator la mijloc, nu-i asa?

Leave a Reply